Araştırmalara göre, beyinlerinin sol ön lobunda daha fazla faaliyet olan insanlar, duygularını daha kolay denetim altına alıyorlar ve üzücü olaylarla daha iyi başa çıkıyorlar. Psikiyatri Profesörü Richard Davidson, beynin bu bölgesinin mutlu anılarla, o an yaşanan mutlulukla ya da gelecekle ilgili güzel hayallerle harekete geçirildiğinde, mutluluk hormonlarının hızlı bir şekilde devreye girdiğini saptamış. Beyin ne zaman mutluluk hormonları salgılasa kendimizi iyi hissediyoruz. Küçük büyük demeden, mutluluk anlarını dolu dolu yaşamayı başaranlar, yani mutluluklarının adını koymaktan korkmayanlar, genel olarak daha rahat ve huzurlular ve sorunlar karşısında soğukkanlı kalmayı başarıyorlar.

Bunu sağlamak için yapılacaklar çok basit:
Geçmişteki mutlu anları düşünün ve uzun bir liste yapın. Aklınıza gelen hiçbir mutluluk anını küçümsemeyin, hepsini yazın. Dilerseniz listeyi aklınıza bir şeyler geldikçe eklemek üzere görünür bir yerde bırakabilirsiniz.

Bugün sizi neler mutlu ediyor? Bunların da listesini yapar mısınız?

Gelecekte olabilecek mutluluk anlarını hayal edin ve yeni bir liste daha yapın. Bu listede de korkak davranmayın, yaşamınızda sizi nelerin mutlu edeceğini çok iyi biliyorsunuz. Hayallerinizi kısıtlamadan gerçekçi bir liste yapın. “Karayiplerde bir ada satın aldığımda mutlu olabilirim ancak” diyerek kendinizi mutsuz etme listesi olmamalı bu!

Ben çocukluğundan beri yaşamının farklı evrelerini sevgiyle izlediğim yeğenimin yakında baba olacağını düşündükçe mutlu oluyorum. Onu bebeğiyle göreceğim an içimi çok güzel bir duygu kaplayacak. Onun çok iyi bir baba olacağını bilmek de şimdiden beni mutlu ediyor. Sizin de böyle beklediğiniz, sizi mutlu edeceğini bildiğiniz güzel haberler var mı?
Esen kalın.

Mutluluk Koçu
Ömür İlbaş
www.omurilbas.com